Navigácia

  • REVOLUTION TRAIN V PEZINKU

    V rámci dvojtýždňového turné po Slovensku zavítal do Pezinka preventívny protidrogový projekt s názvom REVOLUTION TRAIN. Prevencia v tejto oblasti je veľmi dôležitá a cieľom vlakového programu je prostredníctvom zapojenia všetkých ľudských zmyslov efektívne zapôsobiť na návštevníka vlaku, na jeho pohľad na legálne i nelegálne drogy, závislosti a inšpirovať ho k pozitívnym životným voľbám. Jednými z mnohých návštevníkov boli aj naši žiaci z 8.A a 9.A. Ďakujeme, že sa mohli zúčastniť tohto projektu.

  • Zážitkové vyučovanie prírodovedy

    Žiaci 3.A si urobili výlet do Bratislavy. Nie sa flákať, ale rozšíriť si obzory v rámci prírodovedy. Zvieratá aj rastliny sa nachádzajú v učebných osnovách. A boli aj v múzeu. Veľké, malé, známe aj neznáme. Okrem zvierat a rastlín sme videli aj vývoj človeka a hračky z doby našich starých mám. Bola to naozaj vydarená exkurzia.

  • Informatika inak

    Že ste z učebne informatiky počuli hudbu? Že sa tam deti bavili a neučili? Iba niečo z toho je pravda!  Žiaci 5.B si tvorili svoje tanečné skupiny a vytvorili pre ne choreografie. Ako? No predsa programovaním 😉

  • Deň narcisov

    Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine, ktorá sa koná na Slovensku od roku 1997 vždy v začiatkom jari. Ku zakladateľom patrila známa aktivistka boja proti rakovine MUDr. Eva Siracká. Termín je pohyblivý. Tento rok sa konala 18.4.2024. Zbierku vykonávajú dobrovoľníci v slovenských mestách. A do tejto zbierky sa zapojila aj naša škola. Vybratí žiaci s pani asistentkou Rajtárovou sa vybrali do ulíc Grinavy a svoju úlohu zobrali zodpovedne. A my chceme aj touto cestou poďakovať všetkým, ktorí na túto zbierku prispeli. Ďakujeme

  • 📃Súťaž o najkrajší list 2024📃

    21. 4. 2024

    Nedávno vyhlásená súťaž Ministerstva dopravy a Slovenskej pošty má súťažiaceho aj z radu žiakov našej školy, Borisa Gönciho, 7. ročník. 

    Čo by Boris odkázal budúcej generácii o dnešnom svete? 

    ⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬

  • 🌳Od zmien v klíme k peňaženkám z tetrapakov♻️

    🌳Od zmien v klíme k peňaženkám z tetrapakov♻️
    18. 4. 2024

    Osvetu v podobe prednášky o klimatických zmenách, skleníkových plynoch, ohrievaní klímy dostali pri príležitosti Dňa Zeme žiaci 7. ročníka.  Sprievodkyňou životným prostredím a zmenami v ňom robila pani Mária Klimová z Malokarpatskej knižnice v Pezinku, ktorá žiakom zhrnula nielen nelichotivé fakty dnešnej doby súvisiace so životným prostredím a jeho ochranou, ale predostrela aj možné spôsoby, ako nežiadúce dôsledky redukovať. Reč bola o recyklácii, re-use (znovupoužití  vecí), či možnom obmedzení plastov. Hodinové stretnutie sme ukončili výrobou peňaženiek z tetrapakov ❤️. O deň neskôr sme sa pustili aj do skrášlovania exteriéru školy výsadbou trvaliek. 

     

  • Zápis prvákov

    11. a 12. apríla bol u nás na Oreší zápis budúcich prváčikov.Trieda tohtoročných prváčikov sa tak zmenila na Kráľovstvo za horami a dolami,kde bývali trpaslíci a Snehulienka. Okrem klasického zisťovania, aké písmenká poznajú, či sa vedia podpísať alebo určiť počet vecí na obrázku v pracovnom liste,mali aj stanovištia,kde mali pomáhať nešťastnej Snehulienke. Trpaslíkmi sa tak stali deti a pomáhali triediť ovocie a zeleninu, vybrať farbu na vymaľovanie izieb trpaslíkov, porozprávali im príbeh a Spachtošovi a Dudrošovi dali jabĺčko,aby boli spokojnejší. Za ich usilovnú prácu dostali diplom, odznak a k tomu si mohli vybrať ešte nejakú z množstva odmien pre nich pripravených.

  • Informatika hravo

    Kto hovorí, že učenie nie je zábava? Na hodine informatiky sme si so žiakmi 7.A naprogramovali jednoduchú hru Kameň-Papier-Nožnice. Hrali proti Micro:bitu alebo s Micro:bitmi proti sebe. Naprogramovali si pripočítavanie a odrátavanie bodov. Kiež by všetky hodiny išli takto hravo 😉

  • ,,Spoločenstvo včiel"

    Žiaci 2.A a 3. B privítali 12.4.2024 medzi sebou pána Mgr. Pavla Mareka, ktorý im porozprával o svojej záľube - chove včiel. Deti videli rôzne pomôcky, ktoré včelár potrebuje, dozvedeli sa, kde včely bývajú, ako žijú, čím sa živia, prečo včely chováme a čím sú pre nás užitočné. Žiaci počúvali zaujímavosti zo života spoločenstva včiel a aktívne sa zapájali do diskusie o včielkach.

  • Predškoláci u prvákov

    Opäť milá návšteva v prvej triede. Tentokrát prijali  pozvanie budúci prváci z našej škôlky. Privítali sme ich peknou básničkou a ukázali, čo už dokážeme - čítať, písať, počítať. Spoločne sme riešili úlohy na tabuli, zaspievali anglickú pesničku a zarecitovali rozprávku o Červenej Čiapočke. Odovzdali sme darčeky, pochválili ich, akí sú šikovní. Charlotka im napísala a prečítala krásny pozdrav. Tešíme sa na nich v septembri.🙂

  • Naše hodiny chémie

    Na hodinách chémie skúmame vlastnosti rôznych látok….. samozrejme, chlapci by boli najradšej, keby veľa horelo a stále sa čosi dialo, ale treba sa naučiť aj vážiť, filtrovať, pipetovať. Náš deviatak Jakub Križan bol úspešným riešiteľom okresného kola Chemickej olympiády a v praktickej časti patril medzi najlepších. Aj tu sa ukazuje dôležitosť medzipredmetových vzťahov, keď mu jeho mimoriadne znalosti hornín a minerálov pomáhajú aj pri riešení problémov v chémii. 

  • Jarno-veľkonočné vydanie Grinavského Miš-Mašu

    29. 3. 2024
  • Otvorená hodina matematiky

    V spolupráci s vydavateľstvom TAKTIK sa 3. 4. 2024 uskutočnila otvorená hodina matematiky v 3. B triede. Pre pani učiteľky z 1. stupňa bola prezentovaná zaujímavá hodina matematiky. Žiaci na hodine spolupracovali s pani učiteľkou, riešili príklady na interaktívnej tabuli a pripravených pracovných listoch. My, ako vyučujúce sme získali  inšpirácie pre ďalšiu prácu. 

  • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

    Posledný deň pred veľkonočnými prázdninami sa v Modre uskutočnilo okresné kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín, kde recitátori predvádzajú svoje recitačné umenie.  Z našej školy sa zúčastnilo 5 žiakov, ktorí postúpili zo školského kola. V náročnej konkurencii sa podarilo získať 3.miesto Emke Štaubertovej. Všetci ale odchádzali s dobrým pocitom a novými skúsenosťami, ktoré môžu zúročiť v nasledujúcom roku. Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. JS

  • 🕊️Ulice bez ľudí a šaty, do ktorých nemá viac kto dorásť. Aj to je vojna!🕊️

    🕊️Ulice bez ľudí a šaty, do ktorých nemá viac kto dorásť. Aj to je vojna!🕊️
    4. 4. 2024

    Židom a psom vstup zakázaný!

    Týmto silným, nacistickým heslom začínalo 2-hodinové stretnutie 7., 8. a 9. ročníkov s príjemnou dámou, 88 ročnou pani docentkou, D. Nikodémovou. Šťastné detstvo jej vzal židovský pôvod a 2. svetová vojna. Napriek všetkému prežila. Najväčšia trauma prišla paradoxne po oslobodení, kedy v jednom z masových hrobov musela identifikovať vlastnú matku. Nehovorila o tom dlhých 60 rokov, počas ktorých trpela pocitom viny z toho, prečo práve ona je jednou z preživších. Liečila sa prácou. Vyštudovala jadrovú fyziku a aj po rokoch pôsobí ako posol mieru - "Aby sa chyby minulosti neopakovali, musí sa o nich rozprávať a poučiť sa z nich. Svedomie a ľudskosť sa nikdy nesmú utopiť v propagande moci a násilia".

    Autentické rozprávanie doplnené o pesničky K. Koščovej. Ďakujeme za vzácny zážitok a možnosť zúčastniť sa!

     

    "Domov je miesto, kde to vonia nami.

                Domov je miesto, kde sme všetci v mieri. 

                            Vojna, to sú aj lásky pod troskami domov.

                                          Vojna, to sú aj ľudia, ktorí sú len číslami".

                                                          ( text piesní K. Koščovej)

  • Marec - mesiac knihy

    Tretí mesiac v roku sa dlhé roky spája s knihami a čítaním. Podpora záujmu o knihy je dnes rovnako dôležitá, ako v minulosti. Prečo sa mesiacom knihy stal práve marec a komu vďačíme za rozšírenie literatúry na Slovensku, prečo je dôležité čítať, vysvetlili Tamarka, Sofinka a Titusko, žiaci 5.A triedy druhákom.

    Marec je nielen prvým jarným mesiacom, kedy sa po zime začína prebúdzať príroda...ale je to aj mesiac knihy. Oslava literatúry, príbehov, spisovateľov. Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu, ktorý sa narodil a zomrel v marci ( 10.3.1796 – 16.3.1880 ). Bol to vášnivý milovník a zberateľ príbehov, no jeho lásku ku slovám komplikoval zdravotný stav. Hrebenda bol nevidiaci. Napriek tomu zasvätil svoj život literatúre. Neraz vravel : „ Nemám nič, nežiadam nič.“ Pri svojej slepote však videl oveľa viac ako mnoho vidiacich. Knihy videl srdcom, nie očami...  

  • Korčuľovanie v Trnave

    Posledný marcový pondelok sme sa rozhodli na II. stupni stráviť športovo. Využili sme jednu z posledných šancí zimnej sezóny a vybrali sme sa do Trnavy na športový štadión. A aký bol náš cieľ ? Naši žiaci si zobrali povinnú výbavu ( korčule a helmy ) a vyskúšali trnavský ľad. Počas korčuľovania zažili kopec zábavy, pri ktorej si nielen zašportovali, ale aj si vzájomne pomohli pri tomto krásnom športe. Bol to pre nich rozhodne zážitok, keďže zima bola tento rok veľmi mierna, a tak si mohli vynahradiť aspoň korčuľovanie na zamrznutej rieke inou formou. Tešíme sa, že hneď po návrate do školy padali otázky, či sa pôjdeme opäť niekedy korčuľovať.

  • Ocenenie pre pani učiteľku Ivetu Šimonovú od primátora mesta Pezinok

    27. 3. 2024
  • Veľkonočná poľovačka? To je tá najlepšia zabávačka

    27. 3. 2024
  • Čítajme si...

    V termíne od 18. do 22. marca 2024, teda od pondelka do piatka sa konal Celoslovenský detský čitateľský maratón “Čítajme si…” 2024. Čítalo sa opäť po celom Slovensku na školách a v knižniciach, v školských kluboch a v centrách voľného času, v škôlkach atď. Tento čitateľský maratón organizuje Linka detskej istoty už 15. ročník, ktorý bol tento rok realizovaný s významnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. A čítalo sa aj na našej škole. V každej triede sa naši žiaci začítali do tajomných príbehov, spoznali nové dobrodružstvá, ktoré môžu nájsť len v knihách. Počas tohto týždňa mali niektoré triedy aj vzácne návštevy, ktoré im čítali príbehy z knižiek. Či už to bola pani Pilátová, alebo spisovateľ Julo Belan. Obidvaja žiakom nielen čítali, ale aj sa s nimi rozprávali o prečítanej knihe. Tešíme sa, že naši žiaci opäť spoznali veľa nových kníh a aktívne sa zapojili do čitateľského maratónu.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s MŠ Orešie 3, Pezinok
    Orešie 3
  • +421 (0)911733620 Riaditeľ
    +421 (0)911225619 MŠ
    +421 (0)911225764 ŠJ EDUPAGE: Júlia Hupková

Fotogaléria