Navigácia

  • Ocenenie pre pani učiteľku Ivetu Šimonovú od primátora mesta Pezinok

    27. 3. 2024
  • Veľkonočná poľovačka? To je tá najlepšia zabávačka

    27. 3. 2024
  • Čítajme si...

    V termíne od 18. do 22. marca 2024, teda od pondelka do piatka sa konal Celoslovenský detský čitateľský maratón “Čítajme si…” 2024. Čítalo sa opäť po celom Slovensku na školách a v knižniciach, v školských kluboch a v centrách voľného času, v škôlkach atď. Tento čitateľský maratón organizuje Linka detskej istoty už 15. ročník, ktorý bol tento rok realizovaný s významnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. A čítalo sa aj na našej škole. V každej triede sa naši žiaci začítali do tajomných príbehov, spoznali nové dobrodružstvá, ktoré môžu nájsť len v knihách. Počas tohto týždňa mali niektoré triedy aj vzácne návštevy, ktoré im čítali príbehy z knižiek. Či už to bola pani Pilátová, alebo spisovateľ Julo Belan. Obidvaja žiakom nielen čítali, ale aj sa s nimi rozprávali o prečítanej knihe. Tešíme sa, že naši žiaci opäť spoznali veľa nových kníh a aktívne sa zapojili do čitateľského maratónu.

  • 🌃Na návšteve u pána Andersena

    🌃Na návšteve u pána Andersena
    23. 3. 2024

    Na pôde Zš Orešie sme mali tú česť hostiť rôzne osobnosti z kultúrneho a spoločenského života, ktoré svojou prítomnosťou spestrili nejeden významný deň. Posledný, ktorému možno prideliť atribút výnimočný, bol 22. marec 2024, kedy sa konalo voľné pokračovanie s knihami a o knihách. Randevú s literatúrou tentokrát zastrešil Večer s pánom Andersenom, počas ktorého sa čítalo, písalo, tvorilo, súťažilo a prišlo aj na lotroviny počas hľadania pokladu. Najväčší poklad však čakal vo fantázii žiakov, ktorú pretavili do nejedného vydareného príbehu, či básne. (zverejnené budú v najbližšom čísle školského časopisu - Grinavské Miš-Maš).

    Sme nesmierne radi, že rady našich knihomoľov a literárnych tvorilkov na pár vzácnych momentov ozvláštnili  členka mestského zastupiteľstva mesta Pezinok, pani E. Pilátová a herec Ivan Vojtek. Obaja hostia sa s nadšením zhostili ulohy čitateľov, zabávačov a s trpezlivosťou odpovedali na detské otázky.

    Medzi najzaujímavejšie aktivity večera patrili balónová výzva, písmenkoví pátrači v akcii, tanečné kreácie, divadielko, dokument o vzniku knihy alebo už spomínané hľadanie pokladu pani učiteľky D. Kališovej.

  • 📚Od literatúry k dinosaurom 🦕a späť

    📚Od literatúry k dinosaurom 🦕a späť
    22. 3. 2024

    Viete, čo majú spoločné dinosaury a literatúra? Oboje sa v dnešnej dobe zvyknú radiť už medzi temer "vyhynuté druhy". My sme sa počas marca mesiaca knihy snažili oboje navzájom prepojiť a prinavrátiť im "slávu zašlých čias". Marec sme preto toho roku poňali tradično - netradične, nielen ako  randevú s literatúrou prostredníctvom besedy s pani spisovateľkami M. Čechovičovou a Z. Mihalechovou a čitateľským maratónom so spisovateľom J. Belanom a členkou mestského zastupiteľstva mesta Pezinok p. E. Pilátovou, ale rovno aj s dinosaurami. Pozvanie od Malokarpatskej knižnice v Pezinku na tradičnú besedu o netradičnej téme prijali žiaci 7. ročníka, pričom záverečný aplauz len dokazoval, že voľba besedy bola správna. Tutorial nad spoločenstvom dinosaurov prevzal vedecký publicista a lektor Dušan Valent, ktorý interaktívnym spôsobom dokázal zapojiť do aktívnej diskusie aj absolútnych laikov. Žiaci tak mali možnosť dozvedieť sa to najzaujímavejšie a najdôležitejšie o Zemi, vesmíre, pravekých aj súčasných zvieratách, archeológii, záhadách, prekvapeniach a omyloch v súvislosti s dinosaurami v praveku - všetko podané vizuálne príťažlivou formou, okorenené o málo známe zaujímavosti!

     

  • 🧦Ponožkovou výzvou k lepšiemu svetu🧦

    🧦Ponožkovou výzvou k lepšiemu svetu🧦
    21. 3. 2024

    Sú iní, no nie neviditeľní. Sú pomalší, no nie horší. Vzdelávateľní a sebestační, nie odkázaní na almužnu spoločnosti. Majú o chromozóm naviac, no stále sú to plnohodnotní ľudia. Ich miesto je v centre záujmu spoločnosti, nie na jej okraji. Napriek 21. storočiu prevláda v prípade ľudí s Downovým syndrómom v našej spoločnosti stále veľa mýtov a predsudkov, pričom častokrát chýba len osveta v rodinách, či školách. 21. marec 2024 sme preto na ZŠ Orešie poňali ako deň ponožkovej výzvy na vyjadrenie našej solidarity a sympatie s ľuďmi s Downovým syndrómom. Okrem obutia odlišných ponožiek sa pozeralo, diskutovalo, prezentovalo a sympatizovalo s inakosťou medzi nami cestou faktov, nie predsudkov.

  • TESTOVANIE 9

    Predposlednú marcovú stredu prebehlo na našej škole Testovanie 9. Viac ako 49 000 žiakov z 1 643 škôl bolo testovaných zo slovenského jazyka a literatúry, prípadne z maďarského jazyka, literatúry a z matematiky. Zúčastnili sa na ňom žiaci deviateho ročníka základných škôl, štvrtého ročníka gymnázií a tanečných konzervatórií s osemročným vzdelávacím programom a prvého ročníka stredných škôl s päťročným vzdelávacím programom prijatí na vzdelávanie v strednej škole z ôsmeho ročníka základnej školy. Naši deviataci zobrali zodpovedne prípravu a správnym odpovediam venovali dostatok času. My im prajeme, aby získali čo najviac bodov v celkovom hodnotení. 

  • Pani spisovateľka na návšteve u prvákov

    V pondelok 18.3.2024 mali prváci besedu s pani spisovateľkou Zuzkou Mihalechovou, ktorá im porozprávala o svojich knihách, ako a kde vznikali, čítala z nich úryvky, zoznámila nás ich svojou dcérou Olíviou, ktorá bola jej inšpiráciou pri písaní. Dozvedeli sa veľa zaujímavostí a krásnych príbehov zo života v Mexiku, ktoré boli námetom na napísanie knihy. Veľká vďaka patrí pani Černákovej, ktorá k prvákom pani Zuzku priviedla. Všetci si pochutili na domácom chlebíku s guacamole, ktorý priniesla a pripravila, aj na výbornom koláčiku. Potom sa rozdávali darčeky...Ďakujeme za nádherné chvíle.JS

  • Beseda s pani Kališovou

    14. 3. 2024

    Prváci opäť privítali p.uč.Danku Kališovú, ktorá im porozprávala zážitky tentokrát zo Srí Lanky. Danka v sebe nezaprela pedagóga a pripravila pútavú prezentáciu. Deti zapojili všetky svoje zmysly - pozerali, počúvali, ochutnávali, voňali, chytali. Jednoducho ich preniesla na ostrov, plný zaujímavých ľudí, zvierat, prirody, zvykov. Veľmi pekne ďakujeme za príjemné chvíle. JS

  • Ponožková výzva 2024

  • 🇱🇰Exotika na Oreší🇱🇰

    🇱🇰Exotika na Oreší🇱🇰
    16. 3. 2024

    Či už je cestománia len Vašou chvíľkovou mániou alebo celoživotnou vášňou, nasledujúca destinácia Vás isto na chvíľu vytrhne zo slovenskej reality a nabije dynamikou ďalekej exotiky. 

    Hoci ide veľkosťou len o malý ostrov ležiaci pod Indiou, svojou rozmanitou kultúrou, srdečnými, príjemnými a usmievavými ľuďmi s malým majetkou, no veľkým srdcom, si podmaní isto každého návštevníka. A ani my sme výnimkou neboli. Sprievodkyňou krížom - krážom po Srí Lanke nám robila pani učiteľka Kališová, ktorej zážitky z ciest, spolu s humorom jej vlastným, pretčili nejeden cestovateľský bedeker. Po desaťhodinovom lete sa ocitnete na mieste nasiaknutom pokojom a vyrovnanosťou, hoci je na prvý pohľad jasné, že miestni obyvateľia majú oveľa hlbšie do vrecka, než nejeden pocestný. Divy - zázraky vedia domáci urobiť aj s kokosom, ktorý dokážu spracovať s nulovým odpadom. Počas bežného dňa Vám budú potulky mestom spríjemňovať nielen miestni, ale aj početné množstvo opíc - makakov, žobrajúcich o jedlo, korytnačky a slony.

    Ak sa na Srí Lanke rozhodnete navštíviť budhistický chrám, rátajte s tým, že jeho posvätnosť si vyžaduje obuv ponechať na prahu.

    Významným miestom v srdci Srí Lanky hodné navštívania, je Levia skala, ktorá sa majestátane týči v úctyhodnej nadmorskej výške 200 metrov nad morom. Dostať sa na jej vrchol síce žiada prekonať vlastnú pohodlnosť a vystúpať 600 schodov, no obraz rozsiahleho areálu kráľovských záhrad určite stojí za to. Legenda hovorí, že kedysi bola Levia skala obývaná panovníkom s 1000 žien, ktoré kvôli strachu zo straty trónu postupne všetky vyzabíjal. 

  • 📞Halooo! Kto tam? O slovo sa hlási marec, mesiac knihy📚

    📞Halooo! Kto tam? O slovo sa hlási marec, mesiac knihy📚
    15. 3. 2024

    Po februárovej oslave lásky v podobe valentínskeho koláčika pomoci, sme na ZŠ Orešie slávnostne poňali aj mesiac marec, kedy sa o slovo prihlásila múdrosť slova ukrytá v knihách. Aj tento rok sme si dňa 15. marca 2024 na pomoc pri čítaní a ako inšpiráciu pri písaní prizvali tú najpovolanejšiu, pani spisovateľku Máriu Čechovičovú, z pera ktorej vyšli desiatky kníh pre deti a mládež. Milým gestom pani spisovateľky boli aj knižné dary venované školským čitateľským kútikom, ktoré veríme, že dopomôžu k väčšiemu záujmu o čítanie. Úvod stretnutia už tradične patril privítaniu a bližšiemu predstaveniu spisovateľského povolania, po ktorých sa o slovo prihlásilo samotné čítanie.
    V druhej časti besedy sa k slovu dostali aj žiaci so svojimi otázkami o živote a tvorbe pani spisovateľky M. Čechovičovej. Prekvapivé bolo napríklad zistenie, že zrod svojej najdlhšie písanej knihy vyčíslila na približne 20 rokov, jej civilným povolaním bola práca v pekárni, ktorej sa neskôr stala aj majiteľkou a svoju prvú knihu napísala "až" vo veku 40 rokov.

     

  • Inšpiratívne dopoludnie vo 4. ročníku

    11. 3. 2024

    Dňa 11. 3. bolo vo 4.A triede predstavené nové povolanie. Pani Křížová nám predstavila povolanie manikérky. Dozvedeli sme sa o náplni práce manikérky, požadovanom vzdelaní a aj o zručnostiach, ktoré si vyžaduje táto práca. Okrem iného sú to aj manažérske, organizačné a komunikačné schopnosti.  Bez potrebného umeleckého cítenia by sa táto práca nedala robiť. Manikérka potrebuje ovládať anatómiu nechtu, rozpoznať poškodenie nechtov súvisiace s poruchami  zdravia. Táto práca zahŕňa aj starostlivosť o pokožku rúk. Dozvedeli sme sa, že existuje aj nechtové umenie a obdivovali sme prekrásnu prácu pani Křižovej.  Veľká vďaka za množstvo nových vedomostí a upozornenie, že si nemáme ohrýzať nechty. 

  • Beseda v knižnici

    Koncom februára sa 3.B vydala vlakom do knižnice. Mohli sme si požičať knihy a mali sme besedu s pani spisovateľkou Zuzanou Dodokovou. Autorka nám prečítala dve kapitoly zo svojej knihy. Bola to jej prvá autorská kniha s názvom Lukášove trampoty. Okrem iného v knihe použila prirovnania z gréckej mytológie. Pani spisovateľka predtým prekladala knihy z nemeckého jazyka. Na záver sme ju pozvali do našej školy na Noc s Andersenom. Mne sa veľmi páčilo! Emka Štaubertová 3.B

  • Po roku opäť English Star!

  • UNICEF spája 🧒

    29. 2. 2024

    Ani odchodom Vianoc, pre ktoré sú príznačné charitatívne zbierky, sa cesty nezištnej pomoci na ZŠ Orešie neskončili.14. február sme si na Oreší pripomenuli nielen ako oslavu lásky, no poňali ho aj ako výzvu - pomôcť deťom v krajinách tretieho sveta prostredníctvom predaja valentínskych koláčikov. Vyzbierané peniaze sme poukázali organizácii UNICEF, ktorá v posledný februárový deň 2024 pripravila pre žiakov 7. a 8. ročníka osvetu v podobe prednášky na tému - Ako sa stať nositeľom zmeny a ako môže každé dieťa prispieť k naplneniu cieľov udržateľného rozvoja. Na pôde ZŠ Orešie sme na jednu vyučovaciu hodinu privítali pracovníka organizácie UNICEF, pána L. Cerovského, ktorý žiakov okrem iného previedol otázkami typu -  potreba humanitárnej pomoci, spôsoby pomoci organizácie UNICEF na Slovensku po 2. svetovej vojne, Jozef Mikloško - detský ombudsman. Za zmienku stojí spomenúť aj významný dátum - 20. november - Svetový deň detí, kedy sa mnohé pamiatky každoročne "odejú" do modrej farby, ako prejav solidarity s trpiacimi deťmi.

  • KVAPKA ZÁCHRANY NA OREŠÍ

    Spolu celkom neuveriteľných 9,9 litra najvzácnejšej tekutiny darovalo dnes 22 úžasných ľudí. Z nich bolo až 19 prvodarcov. Slovo ďakujem je asi v tomto prípade málo, ale určite ho posielame všetkým darcom, ale rovnako aj tým, ktorým sa dnes darovať nepodarilo. Mobilný odber v telocvični ZŠ Orešie vykonala Národná transfúzna služba SR a podujatie zorganizovala pani učiteľka Jana Rajtárová. Z dôvodu veľkého počtu nahlásených ďalších darcov bude ďalší termín darovania 4. júna 2024. Ďakujeme aj pani Eve Pilátovej, ktorá zabezpečila občerstvenie. 

  • Hudobná výchova inak..

    Tento mesiac nás v škole čakalo prekvapenie vo forme nových hudobných nástrojov. Najviac sa potešili samozrejme žiaci. Na hudobnej výchove sme okrem spevu mohli využiť nové nástroje na vyklepávanie rytmu. A tie sme hneď vyskúšali s našimi štvrtákmi. A že to bola poriadna zábava! Naučili sme sa rytmické ľudové piesne a k spevu sme pridali hudobné nástroje. Hneď bola hudobná výchova zábavnejšia ako inokedy. 

  • YPSILON - SLOVINA JE HRA

    Ypsilon – slovina je hra, je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že slovina je hra. Súťažné interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich flexibilitu. Do súťaže sa tento rok zapojili naši tretiaci a piataci. Ich výsledky boli skvelé a počas tejto súťaže si mohli zmerať svoje vedomosti aj so spolužiakmi. 

  • Programovanie s Micro:bitmi

    Pokračujeme v štafete. Minule nám zástupca spoločnosti AjTYvIT priniesol Ozoboty a pracoval s tretiačkami a štvrtáčkami. Druhostupniarske dievčatá pracovali s Micro:bitmi. Vytvárali obrázky, posielali si správy a spoza dverí bolo počuť aj hudbu. Odniesli si nové skúsenosti s ktorými môžu potom pokračovať na hodinách informatiky. Škola zakúpila niekoľko sád.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s MŠ Orešie 3, Pezinok
    Orešie 3
  • +421 (0)911733620 Riaditeľ
    +421 (0)911225619 MŠ
    +421 (0)911225764 ŠJ EDUPAGE: Júlia Hupková

Fotogaléria